Mikä on Laulu Liikuttaa, (E)Motion in Song® – toimintamalli ja mikä on RAI: toimintamallin lähtökohdista ja mallin nykytilanteesta

 

RAI-järjestelmä ikäihmisten toimintakyvyn muutosten tunnistamisen ja musiikkitoiminnan vaikuttavuuden arvioinnin työvälineenä pitkäaikaishoidon osastoilla toteutetuissa musiikkiterapeuttisissa Laulu Liikuttaa, (E)Motion in Song ®– ryhmissä

Laulu Liikuttaa, (E)Motion in Song® – toimintamallilla on tehty musiikkiryhmiä Keski-Suomessa nyt 10 vuoden ajan. Musiikkiryhmät on tehty ikääntyneiden pitkäaikaishoidon osastoilla, jossa ikäihmiset asuvat, saavat hoitoa ja kuntoutusta. Toimintaa on rahoittanut Taiteen Edistämiskeskus ja sittemmin Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen hyvinvointialue. Hankkeen ovat kehittäneet musiikkiterapeutti ja ikääntyneiden musiikkiterapiasta väitellyt Merja Niemelä ja musiikkiterapeutti Sanna Helén. Hankkeeseen ovat osallistuneet koulutettavina myös Eino Roiha – instituutin musiikkiterapiaopiskelijat Anu Ahonen, Karita Kivistö ja Jonna Ortju. Valmistuttuaan musiikkiterapeutiksi Jonna Ortju on edelleen mukana toteuttamassa hankkeen ryhmiä ikäihmisille yhdessä musiikkiterapeutti Merja Niemelän kanssa.

Laulu Liikuttaa – mallilla toteutetun musiikkitoiminnan tuloksia seurataan havainnoiden, ja havainnot hankkeen kehittämälle seurantalomakkeelle reaaliaikaisesti kirjaten, yhdessä puolivuosittain asiakkaille tehtävän RAI - hoito- ja palvelusuunnitelman kanssa.  Toiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi RAI - järjestelmästä on poimittu soveltuvat kohteet RAI - asiantuntija Mervi Kivistön kanssa suunnitellen. RAI - järjestelmästä on valittu tarkasteluun seuraavat toimintakyvystä kertovat toimintakyvyn mittarit: kognitio, päivittäistoiminnot, mieliala, vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot, painoindeksi, kivun kokeminen.

Ryhmän jäsenet on valittu hoitoyhteisössä kognitiotasoltaan jonkin verran heikentyneistä ikääntyneistä, joilla kognitio CPS - mittarilla (asteikolla 0-6) mitattuna on 3 tai 4. Erityistä musiikkitaustaa tai kiinnostusta musiikkiin ei vaadita. Tärkeintä on hoitoyhteisössä tehty olettamus toiminnan vaikuttavuudesta ikäihmisen toimintakykyyn tarkasteltavaksi valittujen toimintakyvyn osa-alueiden sisällä. Ryhmään on toivottu myös asiakkaita, joilla ryhmämuotoiseen toimintaan osallistumisessa on erityisiä haasteita; esimerkiksi heikot vuorovaikutustaidot, tunteiden nouseminen pintaan helposti tai vaeltelevat/levottomat ikääntyneet, joiden on vaikea suuntautua toimintaan ryhmässä ja pysyä paikoillaan.

Tuloksia voidaan tässä vaiheessa, vuonna 2023, arvioida 10 toimintavuoden ja kuuden toteutuneen ryhmän valossa. Toiminnan lähtökohtina ovat olleet toiminnan laadukkuus ja musiikkiterapeuttinen viitekehys, toiminnan säännöllisyys, suunnittelu yhdessä hoitoyhteisön kanssa ja tiivis vuorovaikutus asiakkaiden omahoitajien/omaisten kanssa tavoitteita asetettaessa, toimintaa toteutettaessa sekä tuloksia arvioitaessa. Ryhmiin osallistuneet pitkäaikaishoidon asiakkaat ovat olleet iältään 50 - 96 -vuotiaita. Toiminnan lähtökohtana on asiakkaiden osallisuuden kokemuksen ja ryhmän itseohjautuvuuden tukeminen. Osallistumista rajoittavat esteet pyritään poistamaan (aistit, kesto, musiikkimieltymykset jne) ja ryhmää tuetaan löytämään ryhmälle sopivat toimintamuodot. Ryhmissä on laulettu, kuunneltu musiikkia, soitettu ja vaihdettu ajatuksia jutellen. Vaikka on kyse ryhmämuotoisesta toiminnasta, pyrkimyksenä on saada aikaan tunne yksilöllisestä kohtaamisesta jokaisen ryhmän jäsenen kanssa.

Tuloksia toiminnan vaikuttavuudesta on saatu. Yhdistämällä ryhmän ohjaajien kirjaamat havainnot ja RAI-järjestelmässä näkyvät toimintakyvyn muutokset toiminnan toteuttamisen ajanjaksolla, on saatu näkyviin muutoksia, joita ei olisi saatu esiin vain toisella seurantatavalla. Hoitajille tutun RAI-arvioinnin käyttäminen toiminnan vaikuttavuutta arvioitaessa on lisäksi luonut hoitajien ja kulttuuritoiminnan toteuttajien välille yhteisen kielen, jolla arvioida pitkäaikaishoidon asiakkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua.

Tuloksia on saatu seuraavilla RAI-arvioinnin osa-alueilla:

-       tarkastelujaksolla toimintakyky säilyi paremmin Laulu Liikuttaa -ryhmässä kuin vertailuryhmässä, jonka jäsenet eivät olleet osallistuneet LL - toimintaan

-       painoindeksin laskun pysähtyminen

-       arkisuoriutumisen ja päivittäistoimintojen paraneminen

-       itsearviontitaitojen paraneminen

-       kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitojen paraneminen

-       sosiaalisen osallistumisen lisääntyminen

-       motivoituneisuus kivun hallintaan: kipujen lisääntymisestä huolimatta ryhmäprosessin aikana, ryhmään on haluttu osallistua

MMyös syksyllä 2023 alkaneen ryhmän jäsenten toimintakyvyn muutoksia seurataan toteutusprosessin aikana tässä blogissa edellä ja jatkossa kuvatulla tavalla. Jännittäviä lukuhetkiä sinulle, joka seuraat Laulu Liikuttaa, (E)Motion in Song® – ryhmän toimintaa syksyllä 2023.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit